DÖĞER TARİHÇE

Döğer Tarihçesi
Afyon İli İhsaniye ilçesine bağlı 6000 nüfuslu bir kasaba olan Döğer çok eski bir yerleşim yeridir. Bu kasabadaki yerleşim Anadolu’daki insan yerleşimi kadar eskidir. Kasabada Türklerden öncede insanlar yaşamıştır. Bilinen ilk yerleşim Hitit’lerle başlamıştır.

Frigler’de (PYRYGIA) Truva (TROY) savaşından sonra bölgeyi Hititlerin elinden alarak kasabadaki hakimiyeti Frigler'e geçirmiştir. Bölgede uzun süre yaşayan Frigler olmuştur. Kasabada Friglerden kalma büyük kaya mezarları, tanrılar için yapılan kaya sunakları ve açık hava mabetleri vardır. Günümüze kadar ayakta kalan kaya anıtları halen ilk gün ki güzelliklerini korumaktadır. Bunların en önemlisi Aslan Kaya ve Kapı Kaya’dır.  Aslan Kaya üçgen alınlık ve dörtgen yüzden meydana gelmiştir. Alınlıktaki iki sfenks kabartması yer alır. Ortada Frigler’in baş kadın tanrıçası Kybele ve iki yanında onu koruyan Aslan vardır. Kapıkaya ise Döğer ile Üçlerkayası köyü (Leğen) arasındadır. Üçgen alınlıklı dörtgen yüzden meydana gelmiştir. Bu alınlıkta yine Frigler'in baş tanrıçası Kybel’nin tasviri vardır. Bir adet mihraba sahiptir Mihraba dört basamaklı bir merdivenle çıkılır. Bu iki kaya anıttı M.Ö. 8. yüzyıla aittir. Firigler den sonra bölgeye kısa bir süre İranlı Persler hakim olmuştur. Daha sonra bölgeye Mekodonyalı İskender hakim olmuştur. İskender’in İmparatorluğu parçalanınca bölge Romalıların eline geçmiştir. Roma İmparatorluğuda  parçalanınca bütün Anadolu gibi bu bölgede Bizans idaresine girmiştir. İranda büyük Selçuklu İmparatorluğunun kuran Oğuz Türkleri batıya doğru ilerlediler. Anadolu’ya geldiklerinde karşılarına Bizans imparatorluğu çıktı. 1071 Malazgirt savaşını kazanan Türkler Anadolu’ya bu sayede yerleşmişlerdir. Görülüyor ki Türkler Anadolu’yu ne Ermenilerden nede Rumlardan almamışlardır. Türkler Anadolu'ya yerleştikten sonra Sahip-Ata oğulları gelip Afyon'a yerleştiler. Bu şekilde kasada Sahip-Ata oğulları idaresine geçti. Sahip-Ata oğulları Selçuklulara bağlı idi. Bugün Afyon’da Sahip-Ata adlı bir semt vardır. Sahip-Ata oğulları, Germiyanoğulları idaresine girince bölgede Germiyanoğulları idaresine girdi.

Germiyanoğlu 2.Yakup bey oğlu olmadığı için beylik toprakları Osmanlı Sultanı ikinci Murat’a bıraktı (1429). Bu şekilde kasaba Osmanlı idaresine girdi. Kasaba tarihi eser bakımından oldukça zengindir. Bu eserlerden biride 2. murat zamanında kesin olmamakla birlikte 1434’te yapılmış olan Kervansaraydır. Kervansaray 2 katlı han binasından oluşur. İki bölümü vardır. Bir kısmı develik (hayvanların bakımlarının yapıldığı) yer, diğer kısmı ise konaklama ve ihtiyaç giderme yeri olup üst katta yolcu dinlenme odaları vardır. Bu tarihi eser yeniden baştan aşağı restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. 1962 yılında Belediye kurulan kasabamızda 4 tane İlköğretim Okulu ve 2 Lise vardır.

Bölgemizin artan turizm potansiyeli ve tarihi eser bakımından zengin olan yapısı ile birlikte 2019 yılından itibaren Kapadokyadan sonra ilk defa sıcak hava balonu uçuşları kasabamız Döğer Emre Gölünde yapılmaktadır.